Olemme tottuneet ajattelemaan romanttista rakkautta tunteena. Se roihahtaa ja hautaa muut tunteet alleen. Rakkaus toimii inspiraattorina musiikille, elokuville taiteelle, ja se koetaan olennaiseksi osaksi elämäämme. Jos meillä ei ole romanttista rakkautta elämässämme, huomaamme kaipaavamme sitä.

Mikä oikeasti tekee rakkaudesta niin tärkeää?

Nyt haluaisinkin antaa hetken aivotutkijoiden näkökannalle. Toki rakkauteen liittyy paljon tunteita, mutta ytimeltään se on syvällä aivojen vanhoissa osissa vaikuttava alkukantainen vietti, joka on osa aivojen palkitsemiskeskusta. Täältä löytyy myös syyt siihen, miksi se on niin meille niin voimakas vietti, joka huumaa järjen ja vie jalat alta niinkuin usein sanotaan.

Motivaatio ja halu asuvat palkintokeskuksessamme ja kun rakastumme, alkaa hormoni myräkkä aivojen monissa eri osissa. Romanttisessa rakkaudessa on kolme eri muotoa antropologi Helen Fisherin mukaan: himo, rakkaus ja kiintymys. Kun haluaa oppia mistä tahansa aiheesta lisää, on tärkeä oppia tuntemaan se paremmin. Etenkin kun kyseessä on paljon tunteita herättävä aihe, jossa koemme olevamme voimattomia. Uudet asiat, joita tulet oppimaan, eivät vapauta sinua näistä rakkauden rakenteista ja prosesseista, mutta ymmärrys auttaa sinua oppimaan kuinka voit elää niiden kanssa (enemmän!) harmoniassa.

Kun puhumme rakkaudesta on siis hypättävä matkalle aivoihin. Valmennuksessa kerron tarkemmin aivojen rakenteesta, mutta tarkastellaan nyt rakkauden eri vaiheita ja mitä aivoissa tapahtuu.

Himon, rakkauden ja kiintymyksen kemiaa

Nämä elementit voivat olla yhdessä ja samassa paketissa. Mutta tutkijoiden mukaan himolle on tunnusomaista, että se ei välttämättä rajoitu yhteen ainoaan kohteeseen. Himo valjastuu toimintaan aivojen vanhimmassa ja vahvimmassa osassa. Himon kohde voi vaihtua, mutta kun rakastuminen tapahtuu, niin eri ääni alkaa soida kellossa!

Kun maailman ihanin ihminen astuu elämääsi niin aivojesi häntätumake ja vta aktivoituu. Palkintojärjestelmäsi osat, jossa asuvat motivaatio, halu, fokus ja energia. Palkinto, jota lähdet tavoittelemaan kaikin keinoin on tietysti tämä mielitiettysi. Dopamiini toimii polttoaineena ja nostattaa sinut pilviin leijailemaan. Aina kun saat Häneltä viestin tai teillä on kuuma kohtaaminen, dopamiinitasosi nousee. Tämä myös vähentää muiden asioiden merkitystä elämässäsi. Työ, ystävät tai jopa omat lapset voivat tippua prioriteettilistalla häntäpäähän. Monen muunkin hormonin muutokset heilauttelevat elämääsi. Ei siis ole mikään ihme, että rakastuneena olo tuntuu erilaiselta ja alat käyttäytyä toisella tavalla. Tämä usein kysyy armollisuutta itseltäsi ja ympäristöltäsi. Saatat olla valmis hurjiinkin ratkaisuihin sillä järkesihän on myös sumentunut! Epäluulo ja pelot ovat hälvenneet koska serotoniinin eritys on vähentynyt. Moni taisteleekin järjen ja ”tunteiden” ristipaineessa. Kun ymmärrät fyysiset myllerrykset itsessäsi, on sinun ehkä helpompi mennä sopivasti virran mukana!

Kun ollaan rakastuneita hormonimuutokset naisilla ja miehillä toimivat luontaisesti lähentävinä. Sama aaltopituus löytyy helposti mm. testosteroni muutosten avulla. Kuten kaikki ääripäät yleensä, myös tämä hormonimyllerrys laantuu ajan kanssa. Toisilla siihen menee kuukausia, toisilla vuosia.

Tilanteen tasaantuessa aivojesi uudempi ja hienompi osa, ”järki” alkaa taas saada vaikutusvaltaa, ja saatat tuntea etääntyväsi rakkaastasi. Yhteyteenne saattaa tulla häiriöitä ja alat näkemään myös kumppanisi inhimilliset puutteet. Rakastumishormonien tukema vaihe on ohi, ja tilalle on toivon mukaan astumassa uusi yhteistä tulevaisuutta ja hyvään kommunikaatioon perustuva kiintymysvaihe. Moni joka, on koukussa rakastumiseen saattaa ripustaa hanskat naulaan tässä vaiheessa ja lähteä jahtaamaan dopamiinia. Mutta nyt elimistössäsi olisi myös tilaa uusille hormoneille, jotka tukevat kiintymystä ja sitoutumista: oksitosiini ja vasopressiini. Jos valitset antaa näille mahdollisuuden. Nämä hormonit auttavat sinua luottamaan itseesi, suhteeseesi, sekä kumppaniisi. Stressitasosi laskee ja tunnet olosi rauhallisemmaksi. Ääripään seksihalut saattavat myös olla luku historiankirjoissa tässä vaiheessa.

Vaikka asiat jälleen ovat muutoksessa, sinulla on valta myös tuoda suhteeseesi dopamiiniryöpsäyksiä, yhteistä aikaa ja tekemistä. Toimiva parisuhde janoaa kokemuksia ja elämyksiä! Siinä tarvitaan yhteistä huumaa. Näitä käydään valmennuksessa. Tässä myös linkki muutamiin postauksiini aiheista:

Mutta…rakkaudessa on kuitenkin vielä yksi luku, joka ei ole vältettävissä. Harva päätyy ensirakkautensa kanssa elämään onnellisena elämänsä loppuun saakka.

Hylkääminen

Rakkauteen kuuluu olennaisena, jopa välttämättömänä osana pettymys ja hylkääminen. Ero.

Se on kaameaa. Mutta lohdullista on kuitenkin tietää, että tutkimusten mukaan lähes 100% ihmisistä on kokenut hylkäämisen rakkaudessa. Aivoissasi hylkääminen/torjunta aiheuttaa häiriön palkitsemiskeskuksessa ja huolimatta pumpatusta dopamiinista, palkinto (aika rakastetun kanssa) jää saamatta. Tämä herättää voimakkaiden tunteiden kirjon ja aktivoi riippuvuudenomaisen halun rakkauden kohdetta kohtaan. Vihan ja ärtymyksen tunteet nousevat kun et saa tyydytystä ”palkinnosta” ja saatatkin alkaa metsästämään palkintoasi vimmatusti. Kyttäät somessa ja joudut poistamaan hylkääjäsi numeron, jottet tekisi yöllisiä piinauspuheluita. Saatat myös tuntea fyysistä kipua ja oletkin herkempi saamaan ihan fyysisiäkin oireita esimerkiksi sydämen toiminnan häiriöinä. Lopulta tämä prosessi johtaa dopamiinivirran katkeamiseen ja tuo mukaansa surun ja epätoivon tunteet.

Aivokemialliset reaktiot tasoittuvat ajan mittaan ja selviämme hylkäämisestä, mutta tapahtumat ovat voineet vaikuttaa voimakkaasti mieleemme. Joskus jäämme ”jumiin” rakkaudessa, olemme addiktoituneita. Tässä kohtaa myös itsemyötätunto sekä tietoinen irtipäästäminen astuvat tärkeään rooliin.

Kumpikaan yksinään, ajattelutavan valinta tai hormonit, eivät voi säätää rakkauselämäsi tulevaisuutta. Mutta ymmärrys ja selkeä tahto voivat tukea sinua matkallasi kohti unelmiesi rakkauselämää. Jos et koskaan uskalla heittäytyä ja rakastua, et saa matkaasi prosessia tukevia hormoneja. Tai jos pelkäät sitoutumista, torppaat mahdollisuuden hyödyntää luonnon luomaa kemiaa, joka mahdollistaisi sinulle sen pitkän, onnellisen parisuhteen. Aivotutkijoiden mukaan voit myötävaikuttaa suhteesi kestävyyteen keskittymällä hyvään toisessa, sekä miettimällä kumppanisi tarpeita.